Ξηροί καρποί, ό,τι καλύτερο για μια ισορροπημένη διατροφή!


5.Ποικιλία ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί, αγαπημένο σνακ είτε αυτόνομα είτε συμπληρωματικά σε φαγητά, είναι από τους καλύτερους τρόπους να παίρνετε ενέργεια!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί άλλωστε σε ένα μπολ με φρεσκοψημένους, γευστικούς,  ξηρούς καρπούς;

Εμείς θα σας προτείνουμε ιδέες να τους απολαύσετε από το πρωί έως το βράδυ!

Σημαντική όμως είναι η ποιότητα των ξηρών καρπών που θα επιλέξετε καθώς επηρεάζει άμεσα το άρωμα, την γεύση και να αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Γι’αυτό και απευθυνθήκαμε στον πλέον ειδικό, τον κ. Φάνη Σιδέρη, από την βιοτεχνία ξηρών καρπών «Σιδέρης» η οποία από το 1980 συνδυάζει την παράδοση και την τεχνογνωσία με τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας των πρώτων υλών και μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

 

Μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, καφέδων αλλά και μπαχαρικών συναντήσαμε στα τρία καταστήματα “Σιδέρης” στην Πάτρα. (Κορίνθου 83 & Κιλκίς, Κορίνθου 301 & Παντανάσσης, και Ρ. Φεραίου 30 & Ζαϊμη). αλλά και έναν άνθρωπο χαμογελαστό έτοιμο να μας ξεναγήσει σε αυτόν τον μαγικό κόσμο των αρωμάτων και των γεύσεων.

Κύριε Σιδέρη πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς και σε τι ποσότητα;

Οι ξηροί καρποί είναι στη βάση της πυραμίδας μεσογειακής διατροφής, συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνονται  καθημερινά. Μια χούφτα δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια είναι επαρκής ποσότητα.

Υπάρχουν ξηροί καρποί που είναι πιο ωφέλιμοι;

Κάθε καρπός περιέχει διαφορετική αναλογία θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό  θα πρέπει να καταναλώνουμε  ποικιλία ξηρών καρπών. Φυσικά μπορούμε  να καταναλώνουμε  συγκεκριμένο καρπό αν  «στοχεύουμε» σε κάποιο θρεπτικό στοιχείο, π.χ. τα κάσιους είναι πλούσια σε σίδηρο, ο κολοκυθόσπορος  σε μαγνήσιο ενώ ο ηλιόσπορος σε φώσφορο.

Από την μεγάλη εμπειρία σας στον χώρο τι θα προτείνατε να προσέχουν οι καταναλωτές;

Η  ποιότητα των  ξηρών καρπών προκύπτει με την επιλογή άριστης ποιότητας καρπών, συντήρηση σε συγκεκριμένες συνθήκες ψύξης και υγρασίας, επεξεργασία με σύγχρονους φούρνους  κατάλληλους για ξηρούς καρπούς και η τελική  διάθεσης στο πελάτη από σύγχρονα καταστήματα με εξειδικευμένο προσωπικό. Συνεπώς θα πρέπει να επιλέγονται τα εξειδικευμένα καταστήματα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

 

Πως θα προτείνατε να εντάξει κάποιος στην διατροφή του τους ξηρούς καρπούς; Έχετε να μας προτείνετε κάποιες ιδέες;

Σε κάθε γεύμα είναι εύκολο να καταναλώσουμε  ξηρούς καρπούς. Στο πρωινό,  γιαούρτι με σταφίδες  και καρύδια, στο δεκατιανό,  ένα μείγμα από ξηρούς καρπούς στην εργασία μας , το μεσημέρι,  σε μια σαλάτα με cranberries, ψύχα ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο, το απόγευμα, ένα κέϊκ με αμύγδαλα σε σκόνη ως συμπλήρωμα  του αλευριού και το βράδυ  ίσως λίγα αποξηραμένα φρούτα.

Τι προϊόντα μπορεί να βρει ο καταναλωτής στα καταστήματά σας;

Ολους  τους Ξηρούς Καρπούς: άψητους, ψημένους χωρίς αλάτι και με αλάτι. Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, Υπερτροφές, Δημητριακά, Βούτυρα ξηρών καρπών, Ταχίνι, Βιολογικά προϊόντα, Παστέλια, Μέλια, Κουφέτα, Προϊόντα  Μαστίχας Χίου, Μπαχαρικά και Καφέδες που καβουρδίζουμε καθημερινά.

 

Προτιμούμε τα Ελληνικά προϊόντα και έχουμε μακρόχρονες συνεργασίες με παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Αμύγδαλα Καβάλας και Θεσσαλίας, Καρυδόψυχα Καλαβρύτων, Φυστικόψυχα Σερρών και Μεσσηνίας,  Σύκα Ευβοίας και Καλαμάτας, Σταφίδα Βοστίτσα Αιγίου, Ηλιόσπορους και Κολοκυθόσπορους Κομοτηνής  κλπ

Για αξεπέραστη φρεσκάδα και γεύση ξηρών καρπών ποιότητας, με μια επίσκεψη στα καταστήματα “Σιδέρης” θα βρείτε ότι ψάχνετε!



Κοντά σας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΤΡΑΣ
Κορίνθου 83
2610.433270
Κορίνθου 301 & Παντανάσσης
2614.015555
Ρήγα Φεραίου 30
2610.224106
Βρείτε μας